Wat is het verschil tussen hasj en wiet

Wat is het verschil tussen hasj en wiet
4 min

Er zijn een aantal verschillen tussen hasj en wiet. Wiet is het eindproduct na het kweken van wietplanten. Het gaat om de (gedroogde) toppen van de vrouwelijke wietplanten. Op de toppen vormen zich trichomen, waar de cannabinoïden (werkzame stoffen) zich in bevinden. Van de trichomen op de toppen en bladeren kan hasj worden gemaakt. Hierdoor is hasj dus een geconcentreerder product dan wiet en bevat het meer THC

Hasj is gemaakt van de trichomen op de wiettoppen.
Hasj is gemaakt van de trichomen op de wiettoppen.
Wiet is het eindproduct na het kweken van wietplanten.
Wiet is het eindproduct na het kweken van wietplanten.

 

Extractiemethoden hasj

De daadwerkelijke hasj kan op meerdere manieren gemaakt worden van de wietplant. Een van de meest bekende methoden is door middel van butaan de hars/trichomen van de toppen af te ‘blazen’. Hier komen extracten uit voort met meer dan 80, vaak zelfs meer dan 90 procent THC. De traditionele productiemethoden, zoals door middel van ijswater of het zeven van de trichomen en samenpersen, bevatten gemiddeld zo’n 30-40% THC.

 

Effect hasj

Hasj die op de juiste manier wordt gemaakt en vrij puur is, zal doorgaans sterker zijn dan de toppen die van de plant af komen waar de hasj van is gemaakt. Commerciële hasj is echter vaak opgevuld met allerlei vervelende opvulmiddelen, zoals zand, henna of zelfs vervelende zaken als plastic, mest of dierenhaar.

Hasj is met name populair in landen waar de buitenwiet een laag gehalte cannabinoïde heeft. Denk aan warme landen als Marokko en Nepal waar veel goede hasj vandaan komt. De wiet op zich is niet heel spectaculair, echter door er voornamelijk hasj van te maken behouden ze een veel beter eindproduct. Dit komt het effect dus zeker ten goede.

 

Cannabinoïden hasj en wiet

Hasj en wiet zullen dezelfde cannabinoïden bevatten, aangezien deze worden gevormd in de trichomen. Deze rook je altijd, of je nu wiet of hasj rookt. Het wezenlijke verschil zit dus vooral in de concentratie van deze cannabinoïden. Doordat je bij wiet meer plantaardig materiaal rookt, zul je een minder geconcentreerd en dus veelal minder sterk product roken. Een goede hasj is een verzameling van alle trichomen en dus een opeenpakking van werkzame stoffen.

Ook al zou een wietplant wiet produceren met een meer slaapverwekkende uitwerking, de werking van hasj is met name cerebraal en dus in je hersenen te voelen. Dit zorgt ervoor dat mensen die hasj roken het effect veelal als een high ervaren, terwijl de rokers die er de wiet van roken met name stoned zullen worden.

Verschillende soorten hasj van goede en minder goede kwaliteit.
Verschillende soorten hasj.
Veel hasj wordt geproduceerd in Marokko.
Veel hasj wordt in Marokko geproduceerd.

 

Kwaliteit van hasj

Wanneer je zelf je eigen hasj maakt is het natuurlijk van belang dat je weet hoe de kwaliteit van je hasj is. Sommige methoden maken het noodzakelijk om meerdere keren te filteren of te zeven, om zoveel mogelijk plantaardig materiaal uit je hasj te houden. Meer plantaardig materiaal zorgt voor meer hasj, maar ook voor een minder goede hasj.

Uiterlijk

Door naar het uiterlijk van je hasj te kijken kun je vaak al zien hoe de kwaliteit is. Hasj kan van kleur variëren van lichtgeel tot roodbruin en zal eenzelfde kleur hebben als hij licht geperst is. Donkere hasj is vaak zwaarder geperst en zal aan de binnenkant van het blok lichter zijn, omdat de buitenkanten bloot zijn gesteld aan de pers. Zie je groene stukjes in je hasj of heeft je hasj zelfs een groenige kleur? Dit wijst erop dat er nog een te grote hoeveelheid plantaardig materiaal in je hasj zit en is dus geen goed teken.

Structuur

Door de structuur van de hasj kom je nog meer te weten, zo mag de hasj zeker niet te droog zijn. Vaak is dit oude of slecht bewaarde hasj, of zelfs een teken van slechte opvulmaterialen. Licht geperste hasj zal vaak redelijk zacht zijn en dit pulk je zo van een blok hasj af. Ook verkruimelen moet geen enkel probleem zijn. Hoe zwaarder geperst, des te plakkeriger de hasj zal zijn. Het kan een flinke, harde bonk hasj zijn die je met de blote hand nauwelijks kan bewerken. Echter een goede hasj zal bij licht verwarmen zacht genoeg worden om te gebruiken.

Hoe zwaarder de hasj is geperst, hoe aardser de smaak.
Hoe zwaarder de hasj is geperst, hoe aardser de smaak.
Het testen van de kwaliteit van de hasj met een bubbeltest.
Testen kwaliteit hasj met bubbeltest.

Smaak

Verder kan de smaak van je hasj je ook enorm veel vertellen over de kwaliteit. Je kunt aannemen dat hasj, naar mate zwaarder geperst, een aardse smaak heeft. Licht geperste hasj zal eerder de smaak van de wiet overnemen en wat meer naar kruiden en bloemen smaken. Wanneer je hasj schoon is en van goede kwaliteit, kun je in ieder geval aannemen dat deze nooit een chemische, plastic-achtige of bittere smaak hoort te hebben.

Bubbeltest

De bubbeltest is een populaire manier om te bepalen of je hasj van goede kwaliteit is. Door simpelweg een ‘schone’ vlam, bijvoorbeeld door een butaanaansteker te gebruiker, onder een beetje hasj te houden, kun je de kwaliteit bepalen. Is de hasj van goede kwaliteit? Je zult dan duidelijk bubbels zien en pure witte rook. Zie je zwarte rook of een roetachtig, zwart residu op de hasj na het vuur eronder te houden? Dit wijst dan op de aanwezigheid van chemische stoffen of stoffen die je in elk geval niet in je hasj wilt hebben.

 

Zelf hasj maken

Zelf hasj maken is helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Toegegeven moet worden dat het een stap extra is, gedroogde wiet kun je namelijk al roken. En moet je dan echt je rijpe toppen opofferen om een goede hasj te maken? Nee, zeker niet! Je kunt zelfs van je kweekafval goede hasj maken.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje