Slakken, wat doe je er aan?

Slakken, wat doe je eraan?
7 min

Slakken kunnen, met name voor buitenkwekers, een ware plaag vormen tijdens het kweken van cannabis. Ze leggen bovendien honderden eitjes per jaar en zijn meerslachtig, wat betekent dat er geen mannetjes en vrouwtjes bij elkaar in de buurt hoeven te zijn voor bevruchting (hermafrodiet). Een slak eet in zijn of haar eentje eenvoudig een zaailing in één nacht kaal. Maar hoe komt het eigenlijk dat slakken zo gek zijn op het blad van onze geliefde Cannabis Sativa? En belangrijker, hoe voorkom je een ware slakkenplaag in je cannabis kweekbed?

De huisjesslak.
De huisjesslak.
Een grote naaktslak met slijmspoor.
Een grote naaktslak met slijmspoor.

 

Waarom toch wietplanten?

Allereerst is het goed om te weten waarom slakken toch zo massaal voor wietplanten kiezen. Dit komt voort uit de liefde voor sappige, verse en malse bladeren. De bladeren van onze geliefde wietplant geuren bovendien ook nog eens flink, waardoor ze eenvoudig op te sporen zijn voor slakken. De explosieve groei en dus toenemende voorraad aan eten voor slakken, maakt dit een uiterst geliefde plek voor slakken om zich op te houden.

Het grootste deel van de slakken leeft grotendeels onder de grond. ’s Nachts komen ze boven en gaan ze op jacht naar heerlijk sappig plantaardig materiaal.

 

Voortplanting slakken

Een slak kan dus zelf zijn/haar bevruchting regelen en legt dan ongeveer 500 eitjes, een ware slakkenplaag is snel het geval als je er niets tegen doet. Deze eitjes komen uit als het warm én vochtig is. Zorg dus in eerste instantie dat je weet wat een goede standplek is. Het vermijden van broeierige plekken is een must, om zo op natuurlijke wijze de komst van slakken al zo goed als uit te sluiten.

Slakken zijn gek op de jonge malse bladeren van je wietplanten.
Slakken zijn gek op wietplanten.
Slakken kunnen wel 500 eitjes leggen.
Slakken kunnen wel 500 eitjes leggen.

 

Slakken bestrijden

Heb je toch slakken gespot op of rond je wietplanten? Om te beginnen kun je verzamelplaatsen opzetten voor de slakken, om ze af te leiden en om ze uit te kunnen zetten mocht je toch slakken bij je planten tegenkomen. Legmeel is hier een goed middel voor, dit is van origine voer voor kippen. Het scheelt al een hoop als je meerdere van deze verzamelplekken opzet in je tuin. Vervolgens kun je ’s avonds als het donker is even bij je planten gaan kijken. Spot je toch slakken? Zet ze dan gerust uit bij de verzamelplek en dan zullen ze zich richten op het legmeel.

 

Natuurlijke oplossingen

Er is gelukkig een hoop te doen tegen slakken. Zowel diervriendelijke als minder vriendelijke oplossingen lenen zich om een slakkenplaag te bestrijden. We beginnen met de natuurlijke oplossingen, omdat we van mening zijn dat we, zelfs slakken, moeten respecteren. Ze zijn er niet voor niets en menig kweker heeft dan ook de voorkeur voor natuurlijke bestrijding. Mocht je de natuurlijke methodes zonder resultaat hebben toegepast, dan is het raadzaam om wellicht een minder vriendelijke alternatief uit te proberen.

Lookglansslak

Wanneer je slakken van je planten afhaalt is het aan te raden om eerst goed te bekijken of er geen lookglansslakken tussenzitten. De lookglansslak heeft de eitjes van de naaktslak en jonge naaktslakken op het menu staan. Een ideale partner in crime dus om je planten vrij te houden van naaktslakken. Hoewel je overdag vaak de slakken met huisjes bij je wietplanten ziet, zijn het ’s nachts vaker de naaktslakken die schade aan je wietplanten aanrichten. Mooie bijkomstigheid: de lookglansslak laat je cannabis met rust en zal hier niet van eten!

De lookglansslak is een natuurlijke vijand van naaktslakken.
De lookglansslak is een natuurlijke vijand van naaktslakken.
Aaltjes zijn parasieten die de slakken van binnenuit opeten.
Aaltjes zijn parasieten die de slakken van binnenuit opeten.

Aaltjes

Steeds bekender worden de natuurlijke manieren van bestrijding van ‘ongedierte’. Denk aan het inzetten van lieveheersbeestjes tegen (blad)luizen. Door deze miniscule aaltjes los te laten op de plekken waar slakken zich verzamelen, zullen ze zich tegoed doen aan de slakken. Aangezien het een natuurlijke vijand van de slakken betreft, valt deze methode onder de natuurlijke oplossingen.

Aaltjes zijn in wezen parasieten die de slakken van binnenuit opeten. Ze graven zich een weg door de aarde richting de slakken en dringen zo binnen via een lichaamsholte. Vervolgens eten ze, van binnenuit, de slakken op. Een aaltje is nog geen millimeter groot, maar kan je gehele kweek en oogst redden. Iets minder vriendelijk voor de slak, maar nog steeds uiterst natuurlijk. Aaltjes zijn namelijk ook de natuurlijke vijanden van slakken.

Deze methode kost iets meer tijd, je zult binnen een week of zes resultaat zien. Mocht je vaak last van slakken hebben, begin dan met het uitzetten van aaltjes een maand of twee voor je op de betreffende plek gaat kweken.

Merels en lijsters

Vogels, zoals merels en lijsters, zijn ook natuurlijke vijanden van slakken. Overdag verschuilen slakken zich dus veelal onder de grond, om uit de klauwen van merels en lijsters te blijven. Door nestkastjes in je tuin op te hangen, liefst specifiek voor merels en lijsters, heb je meer slakkeneters in je tuin. Dit gecombineerd met de eerder genoemde slakkenverzamelplaatsen zorgt voor een snelle vermindering van het aantal slakken in je tuin.

Egels

Wellicht wist je al dat egels ontzettend genieten van nachtelijke snacks in de vorm van insecten, maar ook slakken vinden ze heerlijk. Het baat dus zeker om te proberen één of meerdere egels in je tuin te krijgen. Zorg in het beginsel dat je tuin bereikbaar is, een hermetisch afgesloten tuin is niet toegankelijk voor egels. Hier en daar een opening onder een schutting zorgt voor een toegangsweg voor egels.

Deze merel heeft zojuist een naaktslak gevonden.
Deze merel heeft zojuist een naaktslak gevonden.
De egel is een graag geziene gast in je tuin.
De egel is een graag geziene gast in je tuin.

Zorg er vervolgens voor dat je ergens in je tuin een stukje ‘wildgroei’ hebt, leg hier gerust een stapel bladeren naast. Egels vinden dit heerlijk en zullen dit dan ook zeker opzoeken. Er zijn tegenwoordig zelfs heuze egelhuisjes te verkrijgen en egelvoer. Egels houden ook van kattenvoer (nat) en zullen hier ook op af komen, echter heb je dan ook kans dat de rest van de kattenbuurt hier ook op af komt. Egelvoer is dus zeker aan te raden, aangezien katten hier niet op af komen.

Gebruik geuren

Slakken haten de geur van tijm en knoflook en dit zal ze afschrikken. Door op de rand van je kweekbed tijm en knoflook te zaaien, ben je er haast zeker van dat geen enkele slak je wietplanten nog zal bereiken. Je kunt uiteraard de geuren ook bij je planten krijgen door een teen knoflook te verspreiden over je kweekbed, maar niets is leuker dan kweken. Kweek dus gerust tijm en knoflook rond dezelfde plek als waar je je wietplanten kweekt, om op natuurlijke wijze de slakken een andere route te laten kiezen.

Slakkenlijkjes verzamelen

Heb je een aantal slakkenlijkjes gespot? Verzamel de lijken en leg deze bij een verzamelplek neer. Hierdoor lok je natuurlijke vijanden van de slak en, nog mooier, je biedt ze gelijk een maaltijd aan. Zo zullen ze op zoek gaan naar nog meer slakken. Levende slakken eten ook slakkenlijkjes en zo maak je weer een mooie verzamelplek voor alle slakkenetende dieren.

Slakken haten de geur van tijm.
Slakken haten de geur van tijm.
Dit is wat elke cannabisliefhebber wil voorkomen
Dit is wat elke cannabisliefhebber wil voorkomen.

Creër een barrière

Glibberige slakken hebben vaak moeite om ergens overheen te komen waar ze geen grip op hebben, of iets wat stekelig/scherp is. Zo kun je een rand rondom je cannabisplanten heen maken van eierschalen, glasscherven, cacaodoppen of houtsnippers. Zaagsel, roet en koffiegruis kunnen ook helpen, vooral omdat deze de slakken uitdrogen. Cacaodoppen zijn uiterst geschikt omdat slakken moeite hebben met de uitstekende delen van de doppen. Bovendien doen ze prima werk als bodemverbeteraar. Ze bevatten sporenelementen en (organische) stikstof, welke weer van pas komt als voeding voor het bladgroen en tijdens de groeifase van je planten.

 

Minder vriendelijke oplossingen

Naast alle manieren die je kunt toepassen om op natuurlijke wijze slakken te weren uit je tuin, zijn er ook minder vriendelijke oplossingen. Deze oplossingen zijn vooral gericht op het vermoorden en uitroeien van de slakken in je tuin. Nogmaals, we raden de natuurlijke manieren zeer aan, maar mocht dit alles niet baten, dan zou je voor één van onderstaande manieren kunnen kiezen.

Bier

Slakken houden meer van bier dan van cannabis en dat kunnen we natuurlijk in ons voordeel gebruiken. Ze houden zelfs zoveel van bier dat ze zich er letterlijk in zullen verzuipen. Er zijn aparte bakjes voor te verkrijgen, maar een bakje a là die van de Chinees zal ook zeker volstaan. Zorg voor een bodem bier in je bakje, waar de slakken in kunnen verdrinken. Heb je veel last van slakken in de tuin? Zorg dan dat je elke paar dagen even kijkt bij je bakjes, waarschijnlijk moet je ze dan vaak legen en weer bijvullen.

Water

Geen bier in huis? Ook met water kun je slakken op afstand houden. Verstandige slakken zullen water namelijk mijden, want ze weten dat het hun dood wordt. Door je wietplanten te kweken op een verhoging (tafeltje bijvoorbeeld) waarvan de poten in het water staan, ben je er vrij zeker van dat slakken je wietplanten zullen mijden. Doen ze dit niet, dan zullen ze het met hun leven moeten bekopen en zul je de helden dood aantreffen in het water.

Uitdroging

De glibberige, slijmerige slakken hebben vocht nodig om te blijven leven. Hierdoor zie je ze ook vaak tussen wat hoger gras en niet opgeruimde delen in de tuin. Onderin zal zich namelijk vocht ontwikkelen en dat maakt het een perfecte plek voor slakken om te schuilen. Een grote schoonmaak in je tuin is dus geen overbodige luxe en zorg er ook voor dat je het afval direct opruimt. Dit voorkomt dat slakken ruime keuze hebben uit schuilplekken.

Slakken zijn gek op bier.
Slakken zijn gek op bier.
Een barrière maken van koper
Een barrière maken van koper.

Elektrocuteren met koper

Ook kun je een barrière maken van koper. Slakken krijgen namelijk een lichte schok van koper en zullen dus niet voor hun plezier over koper heenkruipen. Dit kun je tegen ze gebruiken door een koperen strip om je pot heen te binden of om de stam van je wietplant. Er zijn echter wel naaktslakken die zich voortbewegen over koper, dus als extra preventie is het zeker aan te raden. 100% waterdicht is de koperen methode inmiddels dus niet meer.

Hopelijk heb je door één of meerdere van deze tips geen last meer van slakken! Alles geprobeerd, maar nog steeds last van slakken? Neem gerust contact met ons op!

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje