Hoe lang blijven wiet en hasj in je systeem

Hoe lang zijn hasj en wiet in het lichaam aantoonbaar?
4 min

Zowel wiet als hasj blijven van alle drugs het langst te traceren. In urine kunnen werkzame stoffen, zoals THC, tot enkele weken, of zelfs een maand na gebruik terug worden gevonden. Er wordt dan met name getest op afbraakstoffen van cannabis. Maar hoe zit het met wiet in je bloed?

 

Halfwaardetijd

Voor we dieper ingaan op hoe lang wiet in je bloed blijft, is het handig als je bekend bent met het begrip halfwaardetijd. Simpel gezegd is dit de tijd die je lichaam erover doet om de concentratie van een stof in je bloed te halveren. De werkzame stoffen kennen een halfwaardetijd van 30 minuten van het bloed naar het vetweefsel, echter duurt het nog zo’n twee tot zeven dagen voordat de halfwaardetijd van wiet in het vetweefsel naar het bloed wordt bereikt.

Bloed – Vetweefsel – Bloed

Naast de halfwaardetijd is het vetweefsel ook van belang. Wiet komt in het bloed terecht en wordt vervolgens afgegeven aan het vetweefsel. Daarna gaan de werkzame stoffen weer langzaam van het vetweefsel naar het bloed.

Omdat deze laatste stap zo langzaam gaat, blijft wiet vrij lang terug te vinden in je bloed. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid vetweefsel. Meer vetweefsel kan meer werkzame stoffen bevatten en dan heeft het lichaam meer tijd nodig om het af te breken.

 

THC uit je systeem krijgen

Laten we op de eerste plaats stellen dat de beste manier om THC (of andere werkzame stoffen van wiet) uit je bloed te krijgen, je natuurlijk het beste geheel kunt stoppen met het gebruik van hasj of wiet. Stel je werkgever kondigt een drugstest aan, dan is het natuurlijk niet verstandig om het te proberen te verhullen. Indien je zo’n vier weken voor de drugstest stopt met gebruik, ben je er zo goed als zeker van dat alles uit je lichaam is.

In bloedmonsters is je cannabisgebruik nog zo’n 12-24 uur later terug te vinden, bij zwaar gebruik kan dit zelfs een week of langer zijn. Rook je elke dag een jointje? Dan zal de wiet dus altijd in je bloed te traceren zijn. Hier kun je vrij weinig aan doen, in theorie zou een bloedtransfusie het enige zijn dat je hierbij kan redden.

Ook op andere manieren is te testen of je recent wiet/hasj hebt gebruikt. Denk aan de urinetest. Waar de afbraakstoffen van wiet veelal nog weken teruggevonden kunnen worden. Hoe kun je deze tijd verkorten?

THC is zo’n twee tot zeven dagen terug te vinden in je bloed.
THC is zo’n twee tot zeven dagen terug te vinden in je bloed.
De THC in cannabis (wiet en hash) is bij regelmatig gebruik 30 dagen meetbaar in de urine..
De THC in wiet en hasj is in de urine 30 dagen meetbaar.

Veel drinken en veel plassen

Water, water en nog eens water. Drink vooral veel water. Blijf wel binnen de grenzen, op warme of actieve dagen is 3 à 4 liter water ruim voldoende, op dagen met minder inspanning of een lagere temperatuur is 2 à 3 liter water het maximale dat je wilt drinken. Te veel water drinken kan namelijk weer andere problemen veroorzaken. Door veel water te drinken verlaag je het niveau van THC-metabolieten in je urine. Zorg er ook voor dat je vaak plast, zo zal het niveau nog sneller dalen.

Detoxen

Detoxen is een goede manier om schadelijke stoffen in het algemeen uit je lichaam te krijgen. Vaak drink je gedurende enige tijd vooral gezonde shakes. Hier zitten vaak urineafdrijvende stoffen in, waardoor je vaker zult plassen en dus je urine verdunt. Detox producten zijn vaak echter vrij prijzig. Heb je een blender in huis en google je op “Detox smoothie” dan kom je er wel.

In detox-shakes zitten vaak veel urineafdrijvende stoffen.

 

Zink

Van zink is bekend dat het de urine beïnvloedt en hierdoor een (vals) negatief resultaat kan verzorgen tijdens een urinetest. Klinkt wel een beetje als een gok, maar als je met je handen in het haar zit kan zinkpoeder of een zinkcapsule, uiteraard wel geschikt voor consumptie, uitkomst bieden.

Wiettest tijdens sollicitatie

Je houdt wel van een jointje en je hebt een sollicitatie staan, reden om je druk te maken? In de regel niet, voor de meeste functies zal er geen drugstest worden afgenomen. Voor sommige beroepen, denk aan politieman, soldaat en andere belangrijke ‘openbare’ beroepen, kan er een drugstest worden afgenomen. Dit gebeurt echter nooit direct zonder aankondiging op je eerste sollicitatiegesprek.

Dit moet namelijk vooraf worden gemeld en jij als sollicitant zult uitdrukkelijk toestemming moeten geven. Wellicht overbodig, maar weiger je een drugstest terwijl deze wel noodzakelijk is voor de functie die je gaat uitvoeren, dan zul je je klok er gelijk op kunnen zetten dat je niet wordt aangenomen.

Veel water drinken verlaagt het niveau van THC-metabolieten in je urine.
Veel water drinken verlaagt het niveau van THC-metabolieten in je urine.
Een drugstest tijdens een sollicitatie moet vooraf worden gemeld.
Een drugstest tijdens een sollicitatie moet vooraf worden gemeld.

 

Positief testen door meeroken?

Veel mensen vragen het zich wel eens af, maar kun je tijdens een drugstest ook echt positief testen als je enkel hebt meegerookt? In theorie is dit mogelijk, maar zeer onwaarschijnlijk. Wil je dit volledig voorkomen, zorg dan voor wat ventilatie in de ruimte, bijvoorbeeld door een raam open te zetten.

Samenvattend: Welke test kan THC hoe lang detecteren?

Urinetest

 • Eenmalig gebruik: < 8 dagen
 • Dagelijks gebruik: < 30 dagen
 • Intensief gebruik: < 77 dagen

Speekseltest

 • Eenmalig gebruik: < 24 uur
 • Dagelijks gebruik: < 72 uur
 • Intensief gebruik: < 1 week

Bloedtest

 • Eenmalig gebruik: < 24 uur
 • Dagelijks gebruik: < 3 dagen
 • Intensief gebruik: 1 week of zelfs langer

Haartest
Belangrijk om bij de haartest te vermelden is dat het niet uitmaakt of je jezelf kaalscheert. Het zal altijd (tot 3 maanden na gebruik) terug te vinden zijn in je haar.

 • Tot 3 maanden

Zweettest
Dit is één van de minst betrouwbare testen die vaak over een periode van weken wordt uitgevoerd. Ze kunnen enkel vrij recent gebruik opsporen en worden daarom gebruikt tijdens behandeling van verslaafden.

 • Tot een paar uren voordat de pleister verwijderd wordt

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje