Droge mond na roken wiet, wat doe je eraan?

Waarom krijg je van wiet een droge mond en wat kun je er aan doen?
5 min

Menig blower zal wel eens een droge mond ervaren, of ervaren hebben, na het roken van wiet. Dit fenomeen wordt internationaal ook wel ‘Cotton Mouth’ genoemd, vanwege het gevoel alsof watten al het vocht uit je mond opzuigen. Het kan echter erg vervelend zijn als je met een lekkere sessie bezig bent en flink wat aan het roken bent. Te weinig speeksel kan namelijk ook weer leiden tot last van je keel, al met al is voorkomen hier ook zeker beter dan genezen. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om te weten wat een droge mond veroorzaakt en wat je tegen een droge mond kunt doen.

 

Oorzaak droge mond na roken wiet

Cannabis imiteert anandamide, een lichaamseigen stof die van nature in onze hersenen voorkomt. In bepaalde gebieden van onze hersenen komen veel receptoren voor waar anandamide zich aan kan binden. Als de cannabinoïden in cannabis zich binden met deze receptoren verstoren ze de (normale) werking van het systeem. De voordelen die je van cannabis ervaart zijn ook een gevolg van deze verstoringen.

In 2006 werd er voor het eerst onderzoek gedaan naar de oorzaak van een droge mond na het roken van wiet. Hier kwam uit dat de nabootsing van anandamide door de diverse cannabinoïden zorgt voor een verminderde speekselproductie. De wetenschappelijke term hiervoor is xerostomie. Dit is een algehele verzamelnaam waarbij er door de speekselklieren te weinig speeksel wordt geproduceerd en hierdoor een droge mond ontstaat.

Voordat dit onderzoek werd uitgevoerd werd aangenomen dat de hete rook voor een verminderde speekselproductie zorgt. Vandaag de dag kunnen we dus met zekerheid stellen dat dit niet het geval is en dat de oorzaak in de verminderde speekselproductie te vinden is in de werking van cannabis op het endocannabinoïde systeem in ons lichaam. Het lichaam weet na een paar dikke joints gewoon even niet meer hoe het speeksel moet aanmaken. Niet gek als je je bedenkt dat de verantwoordelijke receptoren ook aanwezig zijn in je mond en speekselklieren, die op hun beurt verantwoordelijk zijn voor zo’n 70% van de totale speekselaanmaak.

 

Droge mond of dorst?

Een droge mond wordt vaak geassocieerd met dorst en veel water drinken lijkt dan ook de meest voor de hand liggende oplossing, maar het tegendeel is waar. Veel drinken zal vooral zorgen voor een volle blaas en veel toilet bezoekjes, maar je droge mond zal er niet direct mee verdwijnen. Een droge mond na het roken van wiet is immers geen teken van uitdroging, maar van een gebrek aan slijm. Ook fijn om te weten is dat het hierdoor ook niet direct schadelijk is of kwaad kan, maar vervelend is het wel en dan komt natuurlijk de vraag naar boven: wat kun je er eigenlijk tegen doen? En wat kun je beter niet doen?

Een droge mond door een verminderde speekselproductie (xerostomie).
Een droge mond door gebrek aan slijm.

 

Tips tegen een droge mond

Nu we wat meer weten over de oorzaak van een droge mond na het roken van wiet, kunnen we inzoomen op oplossingen om een droge mond te voorkomen. De meest nuttige tips voor je op een rij:

1. Geen cafeïne

Veel drankjes bevatten cafeïne en veel suiker en zijn dan ook erg verleidelijk om te drinken als je wiet aan het roken bent. Zowel thee, koffie als veel frisdrank kan je hierdoor het beste laten staan. Er zijn wat uitzonderingen als het op thee aankomt, echter bevat thee van nature vaak theïne (een soort cafeïne). Kruidenthee is hier een uitzondering op, omdat deze niet gemaakt wordt van de theeplant maar van de betreffende kruiden. Naast een droge mond zorgt cafeïne overigens ook voor een versterking van gevoelens van angst, duizeligheid en rusteloosheid.

2. Geen alcohol

Alcohol droogt je lichaam uit en zorgt, net als cafeïne, voor een verhoogde afscheiding van vocht. Hierdoor plas je meer en zul je dus sneller uitdrogen. Hoewel een droge mond na wiet roken geen teken van uitdroging is, snap je dat het natuurlijk ook niet bijdraagt aan een betere balans. Door de uitdroging is het aannemelijk dat je juist meer gaat drinken, meer naar de wc moet én nog steeds last hebt van een droge mond. Een duidelijke no-go dus!

3. Goed om te weten over thee

Thee gemaakt van de theeplant bevat van nature theïne en deze thee laat je dus vooral staan. Kruidenthee echter kan wel helpen tegen een droge mond en is officieel geen thee, want het wordt gemaakt van de kruiden en niet van het blad van de theeplant. Het blad van de theeplant is het organische materiaal waar van nature de theïne in voorkomt. Citroenthee is daar een goed voorbeeld van, maar ook andere kruidenthee als zoethoutthee, sterrenmuntthee, rooibosthee en vrijwel alle biologische kruidenthee.

Tips tegen een droge mond.

4. Blijf kauwen

Kauwen werkt goed om de speekselproductie te stimuleren. Het klinkt gek, maar zelfs als je op je drinken of op lucht ‘kauwt’ zal dit een stimulerende werking hebben. Mocht je echter nog naar de supermarkt moeten dan is het aan te raden om een pakje kauwgom mee te nemen. Zo kun je tussendoor blijven kauwen en je speekselproductie een boost geven. Zorg er in ieder geval voor dat het geen zoetigheid of zoutigheid is, zoals chocolade of chips. Lees hier meer over bij punt 6.

5. Verhoog de luchtvochtigheid

Een hogere luchtvochtigheid in de kamer waar je vaak in verblijft is bevorderlijk voor de gezondheid in het algemeen. Een snelle truc om de luchtvochtigheid te verhogen is om een bak of (kook)pan te vullen met heet water, dit zal verdampen en de luchtvochtigheid enigszins verhogen. Voor optimaal resultaat kun je een luchtbevochtiger aanschaffen, let dan wel even op de capaciteit en hoe groot je kamer is.

6. Eet/drink vooral zure dingen

Zure smaken bevorderen de aanmaak van speeksel, in tegenstelling tot zoete en zoute smaken die enkel zorgen voor een verminderde aanmaak van speeksel. Zure snoepjes of lollies kunnen hierbij helpen, maar hier kan je natuurlijk ook even geen zin in hebben. Citroen biedt dan een perfecte uitkomst. Door een glas water te pakken en hier enkele druppels citroensap in te doen, maak je een zeer gezond drankje en zorg je dus ook voor een verhoogde aanmaak van speeksel!

 

Geen zorgen

Je hoeft je dus zeker geen zorgen te maken als je een droge mond ervaart na het nuttigen van cannabis, maar je kunt er wel bedacht op zijn. Een droge mond is dus simpelweg haast niet te voorkomen tijdens het gebruik. Je zou voor wietsoorten kunnen kiezen die weinig cannabinoïden bevatten, maar dit gaat ook ten koste van de beleving. Beter is het om één of meerdere van de genoemde maatregelen toe te passen, zo voorkom je dat het van kwaad tot erger gaat en zo zul je minder last hebben van een droge mond.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje