Voor- en nadelen van autoflowering cannabissoorten kweken

8 min

Autoflowering cannabissoorten ontstaan altijd na een kruising van een wietsoort met ruderalis genetica. Genetica als indica en sativa kennen we al langere tijd en zijn bekender, vooral ook omdat ruderalis enkel als toevoeging wordt gebruikt voor autoflowering cannabissoorten. Maar autoflowers worden elk jaar weer beter, krachtiger, sneller en winnen dus ook aan populariteit.

Maar wat zijn nu eigenlijk de grote voor- én nadelen van autoflowering cannabissoorten?

 

Voordelen van autoflowering wietsoorten kweken

Laten we snel met de voordelen beginnen, aangezien dit er nogal wat zijn!

Niet afhankelijk van fotoperiode

‘Gewone’ cannabissoorten, ook wel fotoperiode gevoelige of fotoperiodieke soorten genoemd, zijn afhankelijk van een omschakeling in het aantal uren licht, voor ze daadwerkelijk gaan bloeien. Autoflowering cannabissoorten gaan automatisch bloeien op basis van hun leeftijd. Hierdoor hoef je dus niet tot medio augustus te wachten voor je wietplanten gaan bloeien.

Meerdere oogsten per jaar

Een groot voordeel voor buitenkwekers, je kunt namelijk eenvoudig twee en soms zelfs wel drie kweken per jaar behalen, doordat ze niet afhankelijk is van fotoperiode voor ze in de bloei gaat.

Tip: Begin je in april (binnenshuis) met het opkweken van je autoflowers, dan kunnen ze na IJsheiligen direct naar buiten om te gaan bloeien. Door de nieuwe generatie steeds binnenshuis op te laten komen, kun je drie oogsten per buitenseizoen behalen!

Alle autoflowering cannabissoorten bevatten ruderalis genetica.
Alle autoflowering cannabissoorten bevatten ruderalis genetica.
Tijd voor deze autoflower wietplant om naar buiten te verhuizen.
Tijd voor deze autoflower wietplant om naar buiten te verhuizen.

Korte cyclus

Dit is een voordeel met een kanttekening. Het grote voordeel aan de korte levenscyclus van autoflowering cannabissoorten is overduidelijk dat je ze snel kunt oogsten. Dit levert ook iets meer werk op, aangezien je meer zult oogsten en dus ook meer en vaker zult moeten planten.

Eenvoudig te kweken

Waar sommige fotoperiodieke cannabissoorten zelfs lastig te kweken kunnen zijn, aangezien je de hoeveelheid voeding, water en bijbehorende (pH-/EC-)waardes nauwlettend in de gaten moet houden, staan autoflowering cannabissoorten bekend om het gemak waarmee ze te kweken zijn. Licht betekent natuurlijk nog steeds gewicht en een goede voedingslijn, speciaal voor autoflowers, is aan te raden om een maximale opbrengst te behalen.

Het gemak betekent dat iedere beginnende kweker succesvol autoflowers kan kweken. Ze presteren niet alleen beter op geen/weinig voeding, maar zijn doorgaans ook minder vatbaar en resistenter tegen ziektes en schimmels. Niet alleen voor beginnende kwekers is dit wenselijk, natuurlijk ook voor kwekers die minder tijd hebben of minder willen/kunnen omkijken naar hun wietplanten. Om wat voor reden dan ook...

Minder vatbaar en resistenter tegen ziektes en schimmels.
Minder vatbaar en resistenter tegen ziektes en schimmels.
Discreet te kweken op een balkon.
Discreet te kweken op een balkon.

Discrete oplossing

Genoeg mensen met beperkte ruimte of behoefte aan discretie, omdat je simpelweg niet wilt dat je buren lucht krijgen van je kweek. Alle voorgenoemde voordelen dragen daar natuurlijk ook al aan bij, aangezien je twee maanden na het planten alweer geoogst hebt. Autoflowering cannabissoorten bieden daarnaast nog meer discretie, doordat ze over het algemeen kleiner van stuk blijven. Omdat ze zo snel al gaan bloeien zullen ze vaak ongeveer één meter hoogte bereiken. Je zet ze dus gemakkelijk uit het zicht, maar wel in de zon, achter de railing van je balkon. Of ergens in de tuin waar de buren er geen zicht op hebben.

Tip: Voor nog meer discretie kun je er natuurlijk ook voor kiezen om er wat leuke bloemen omheen te zetten, die het zicht op de autoflowers helemaal wegnemen.

Minder kieskeurig wat betreft het weer

Alle autoflowering cannabissoorten bevatten ruderalis genetica, zoals we eerder vertelden komt deze genetica oorspronkelijk voor in koudere gedeeltes van de wereld. Dit zorgt voor een zekere mate van gerustheid, aangezien je niet direct bang hoeft te zijn als de temperatuur in de nachten na IJsheiligen toch nog even een paar keer rond het nulpunt ligt.

Autoflowers kunnen hier redelijk tegen, het is natuurlijk niet heel erg bevorderlijk voor de groei en bloei, maar je autoflower wietplanten zullen er zeker niet door afsterven.

 

Nadelen van autoflowering cannabissoorten kweken

Natuurlijk moet je afweging om autoflowers te gaan kweken een goed afgeworden beslissing zijn tussen de voor- en nadelen. We sommen dan ook alle nadelen op, ook als deze slechts door een kleine groep kwekers als zodanig worden ervaren.

Meer lichturen

Ondanks dat autoflowering cannabissoorten dus zeer eenvoudig te kweken zijn, juist omdat ze de gehele cyclus 18 uur licht kunnen blijven ontvangen, kan dit ook als nadeel worden gezien. Een financieel nadeel, aangezien je verlichting dus 50% langer aanstaat. Als binnenkweker met HPS-verlichting komt dit neer op een paar tientjes extra aan stroomkosten per maand.

Kweek je onder LED verlichting? Des te meer Watt je verbruikt, des te meer het scheelt. Er zijn online simpele rekentools te vinden waarmee je kunt bereiken hoeveel euro’s het precies scheelt. Dit hangt sterk af van het wattage en natuurlijk het geldende stroomtarief.

18 uur licht en 6 uur duisternis is aanbevolen.
18 uur licht en 6 uur duisternis is aanbevolen.
Een cannabis plant in bloei.
Een autoflower cannabis plant in bloei.

Meer werk

Doordat de cyclus korter is en je dus vaker kunt oogsten, zul je ook meer werk hebben omdat je meer moet knippen. Daarnaast moeten de potten natuurlijk weer gevuld worden en ook dit kost je wat extra tijd.

Minder potent

Autoflowering cannabissoorten zullen altijd minder THC bevatten dan hun voorouders. Wanneer je op zoek bent naar echt krachtige autoflowers dan kun je gerust zijn, er zijn alsnog autoflowering soorten die meer dan 20% THC bevatten. Maar in de regel kun je dus rekenen op iets minder THC.

Kleiner van stuk

Het formaat is ook één van de grote voordelen, maar kan voor sommige kwekers ook nadelig werken. Wanneer je je autoflowers tussen andere struiken/planten plaatst waar ze niet snel bovenuit zullen komen, of op gelijke hoogte, kan dat betekenen dat je er niet het maximale uit zult halen. Ook autoflowers hebben behoefte aan de zon en stellen het dan ook op prijs om zoveel mogelijk uren per dag lekker in het zonnetje te staan. Dit nadeel kan ertoe leiden dat de opbrengst lager ligt, al zal de discrete kweker dat er vast en zeker voor over hebben.

Waarom krijg je van wiet een droge mond en wat kun je er aan doen?
Droge mond na roken wiet, wat doe je eraan?

Wat is er zo bijzonder aan autoflowers?

Autoflowering cannabissoorten hebben de unieke kwaliteit om automatisch over te schakelen naar de bloeifase. Na ongeveer drie weken groeien zul je al bloeisymptomen waarnemen. Dit is een gigantisch verschil in vergelijking met andere cannabissoorten, waar een verandering in het aantal lichturen noodzakelijk is voor ze gaan bloeien.

Dit komt doordat Cannabis ruderalis enkel voorkomt voor in koudere gedeeltes van de wereld, waar de dagen veel lichturen kennen. In bepaalde delen van China en Rusland bijvoorbeeld. De genen van cannabis ruderalis zijn hierdoor zo geworden dat ze geen verandering in aantal lichturen meer nodig hebben, maar op basis van leeftijd gaan bloeien.

Waarom zijn er dan nog andere wietsoorten?

Je zult je wellicht afvragen waarom er überhaupt nog fotoperiode gevoelige wietsoorten bestaan, de welbekende cannabis sativa’s en cannabis indica’s. Dit is om de simpele reden dat ruderalis ook een flinke invloed heeft op de uiteindelijke potentie en opbrengst. Het zou erop neer komen dat een pure ruderalis eigenlijk maar een iel wietplantje blijft, waar je niet echt goed stoned van kunt worden.

In combinatie met andere wietsoorten, waardoor er slechts een klein deel van de ruderalis genetica wordt overgedragen, zorgt dit voor het beste van beide genetica. Zelfbloeiende wietsoorten die zeer potent zijn en goed zijn voor een hoge opbrengst zijn dan ook geen uitzondering meer vandaag de dag.

Slakken, wat doe je eraan?
Slakken, wat doe je er aan?

Autoflower wietzaden kweken

Het is leuk om de voor- en nadelen te kennen, maar je wilt natuurlijk ook weten hoe je het maximale uit je autoflower wietzaadjes haalt. Er zijn namelijk enkele kleine, maar zeer belangrijke, details waarin het kweken van autoflower wietzaadjes verschilt met het kweken van fotoperiode gevoelige wietplanten.

Door onderstaande tips mee te nemen in je volgende autoflower kweek, weet je haast zeker dat je je kweek tot een groot succes zult brengen. Een goed gesprek en liefde doen ieder wietplantje goed, vergeet dat ook zeker niet!

Een goed begin is het halve werk

Aan het spreekwoord hoeven we weinig toe te voegen. Het maakt niet uit of je van plan bent om binnen of buiten autoflowers te kweken, je wilt natuurlijk altijd goed starten. Autoflowering cannabissoorten zijn ware sprinters, ze sprinten vaak van zaad naar oogst binnen een periode van tien weken. Wanneer er tijdens de opstartfase iets mis loopt, kan dat desastreuze gevolgen hebben voor de rest van je kweek.

Autoflowers kweek je daarom het best op onder ‘daglicht’ 6500 Kelvin, dit stimuleert de groei en aanmaak van wortels. Aangezien de wortels zo belangrijk zijn voor het hele proces van wietzaadje tot mooie toppen wiet, en omdat autoflowering wietplanten simpelweg maar een paar weken enkel groeien, is het belangrijk om deze vanaf dag één aan te zetten tot het maximale.

Kweek je autoflowers dus liever voor onder een bescheiden LED lamp bijvoorbeeld, in plaats van dat je ze te vroeg of laat in het jaar buiten zet. Ook de kleur van het licht verandert naar mate de seizoenen veranderen. Zo is het licht in de lente meer blauw van kleur en in de herfst meer rood van kleur. Blauw is beter voor de groei, rood voor de bloei.

Autoflowering cannabissoorten zijn ware sprinters.
Autoflowering cannabissoorten zijn ware sprinters.
Je kunt tot drie oogsten per buitenseizoen behalen.
Je kunt tot drie oogsten per buitenseizoen behalen.

Juiste autoflowering cannabissoort kiezen

Vanzelfsprekend is dat alle autoflowering cannabissoorten automatisch over zullen schakelen naar de bloeifase, maar de onderlinge verschillen kunnen alsnog vrij groot zijn. Om deze reden is het verstandig om jezelf af te vragen wat je precies verwacht van de autoflowers die je kweekt. Wil je een autoflower die zo snel als mogelijk klaar is? Dan kies je bijvoorbeeld voor een Big Bud Auto

Deze bestaat voor het grootste deel uit indica genetica en binnen een week of tien heb de je gedroogde toppen tot je beschikking! Ben je meer een liefhebber van sativa wietsoorten en mag de bloei gerust iets langer duren? Kies dan bijvoorbeeld voor Amnesia Haze Auto.

Rustig even rondkijken tussen het uitgebreide aanbod aan autoflowering wietzaden?

Bekijk alle Autoflower zaden

 

Laat de ‘natuur’ haar werk doen

Om de opbrengst te maximaliseren gebruiken kwekers van fotoperiode gevoelige wietsoorten vaak allerlei methodes, zoals het toppen/fimmen van wietplanten of door middel van Low Stress Training (LST) technieken, zoals S(cr)oG. Als je hier ervaren in bent, dan heb je waarschijnlijk de neiging om je autoflowers ook middels (één van) deze technieken te trainen c.q. te stimuleren voor een hogere opbrengst.

In het geval van autoflower cannabissoorten raden we dit ten zeerste af, waarom zul je je afvragen? Omdat autoflowers een zeer korte cyclus kennen, het welbekende sprintje van zaad naar oogst, heb je simpelweg de tijd niet die je nodig zou hebben voor deze technieken. Voor de methodes waar je wietplanten veel stress door oplopen, zoals toppen/fimmen, hebben je wietplanten tijd nodig om te herstellen van de stress die ze hierdoor krijgen. Vaak wordt aangeraden om ze een week of twee tot drie te laten herstellen (liefst in de groeifase). Aangezien een autoflower dan ook al aan het bloeien is, gaat ze met stress de bloei in en dat wens je geen enkele wietplant toe.

Manieren die je wietplant weinig tot geen stress bezorgen klinken dan aannemelijker, maar een wietplant wordt simpelweg minder flexibel op het moment dat ze gaat bloeien. Je zult een LST of S(cr)oG dus nooit naar wens kunnen uitvoeren, omdat je de takken na enkele weken niet meer kunt leiden/buigen. Laat de natuur dus lekker haar werk doen, ook al helpen de binnenkwekers de natuur maar al te graag een handje, het beste resultaat behaal je door ze goed te verzorgen en vooral met rust te laten als het om kweektechnieken gaat.

Hoe lang zijn hasj en wiet in het lichaam aantoonbaar?
Hoe lang blijven wiet en hasj in je systeem

Lichturen autoflowering cannabissoorten

Wanneer je bekend bent met het kweken van wiet, weet je dat een fotoperiode gevoelige wietplant 12 uur licht en 12 uur duisternis per etmaal nodig heeft om te gaan bloeien. Voor autoflowering cannabissoorten gaat deze vlieger niet op, omdat ze een (klein) deel ruderalis genetica bevatten. Maar hoe stel je je verlichting dan in?

Tijdens de gehele kweekcyclus kun je je autoflowers voorzien van 18 uur licht en 6 uur duisternis. Wanneer je ze toch op 12/12 overschakelt zullen ze het uiteraard nog wel blijven doen, maar de opbrengst zal beduidend lager zijn. Dit omdat de wietplanten niet ‘kijken’ naar het licht om de bloei te bepalen, maar wel meer energie voor groei en bloei kunnen halen uit het hogere aantal lichturen.

Kweek je buiten? Dan heb je hier minder omkijken naar, helemaal in warmere periodes van het jaar aangezien de zon dan vele male krachtiger is dan de gemiddelde kweeklamp die binnen wordt gebruikt.

Opbrengst autoflowering cannabissoorten

De opbrengst verschilt net zo hard als bij fotoperiode gevoelige wietplanten. Zo zijn er delicate autoflowers die enkele tientallen grammen droog per wietplant opbrengen, maar ook autoflower wietsoorten die goed zijn voor om en nabij de 100 gram wiet per plant. Uiteraard hangt de uiteindelijke opbrengst ook sterk af met verschillende omgevingsfactoren, zoals licht, lucht en voeding natuurlijk.

Zoals je inmiddels weet zijn de meeste autoflowering cannabissoorten eenvoudig te kweken en enkel met water en geduld zul je het dan ook zeker tot een succesvol einde brengen. Wanneer je het maximale uit je autoflowers wilt halen, is het wel aan te raden om te investeren in voeding die speciaal voor autoflowering cannabissoorten is geproduceerd.

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje