Wiet bonsai kweken

Bonsai wiet kweken
6 min.

Hoe kweek je een wiet bonsai

De laatste tijd wint het miniatuur kweken aan populariteit, zo ook de heuse wiet bonsai. Er gaan steeds meer verhalen rond over het kweken van een zogenaamde cannabis bonsai. Gaat het om een mythe of om een fraai stukje kunst bij het kweken? En als het al mogelijk is, wat heb je dan aan zo’n wiet bonsai, naast dat het er natuurlijk prachtig uitziet? We zochten het voor je uit!

 

Wat betekent bonsai?

Letterlijk vertaald betekent het niets meer dan “boom in pot”. Het staat dan ook voor een door manipulatie klein gehouden plant, die juist de illusie wekt een groot en oud exemplaar te zijn. Kweken in een kleine pot is hiervoor een vereiste, maar ook het trainen van de plant. Evenals diverse snoeitechnieken om haar zo klein mogelijk te houden. Het waren de Chinezen die hier al duizenden jaren geleden mee begonnen, om miniatuur landschappen te creëren. Hoe groter het contrast tussen het originele landschap en de bonsai, des te krachtiger de spirituele werking van het landschap.

Het klinkt wellicht makkelijker dan dat het daadwerkelijk is. Bonsai kweken is een ware kunst, zeker wiet bonsai. Zo is één van de ‘harde’ eisen aan een perfecte bonsai, dat er geen littekens meer te zien mogen zijn. Een plant moet dus perfect worden gesnoeid en de tijd krijgen om ook weer te helen. Dit gaat natuurlijk een stapje verder, je hoeft de lat echt niet zo hoog te leggen tijdens je eerste wiet bonsai.

Bonsai kweken is een ware kunst, zeker wiet bonsai.
Wiet bonsai kweken is een ware kunst.
Bonsai cannabis boompje.
Bonsai cannabis boompje.

 

Geschiedenis bonsai

In China begonnen ze dus al duizenden jaren geleden met bonsai, in Japan begon men er echter pas zo’n 700 jaar geleden mee. In eerste instantie vanuit spiritueel oogpunt, maar deze techniek werd daarna ook door tuinders en kwekers van cannabis van harte gebruikt. Door bomen in potten (bonsai) te kweken, beperkt men de mogelijkheid om voedingsstoffen op te nemen en veel wortels te produceren. Dit resulteert dan ook direct in een miniatuur (wiet)plant. Ze kan immers niet tot een volwaardige wietplant uitgroeien. Het doel is dan ook om wietplanten uit te laten groeien tot volwassen en gezonde planten, maar dan in een micro formaat.

 

Waarom een wiet bonsai kweken?

Wanneer je uitstekende genetica in handen hebt, in de vorm van een prachtige wietplant van een bepaalde soort, dan wil je deze het liefst behouden natuurlijk. Dit is exact de reden waarom professionele kwekers hier vaak op selecteren en de wietplanten die, op het eerste oog, de beste zijn, bewaren als moederplanten. Hier kunnen ze vervolgens weer klonen van maken, welke stuk voor stuk net zo geweldig zijn als de moederplant. Het grote probleem treedt pas op als de moederplant(en) maandenlang 18 uur per dag blijven groeien. Zo nemen ze hele kweekruimtes over en kun je slechts één moederplant kweken op een vierkante meter.

Van oudsher gebeurde het dus voornamelijk om spirituele redenen. Vandaag de dag is het meer voor het fraaie uiterlijk en voor het klein houden van moederplanten. Om zo op hetzelfde stuk oppervlak meerdere moederplanten te kunnen onderhouden.

Van oudsher gebeurde het dus voornamelijk om spirituele redenen.
Een prachtige cannabis bonsai boom.
Bonsai cannabis boompje.
Een bonsai cannabis boompje kweken werkt rustgevend.

 

Bonsai stekken

Kweek je wiet bonsai, dan heb je niet alleen een stukje kunst in huis. Ook kun je veel makkelijker stekken maken van je bonsai. En meer wietsoorten in dezelfde ruimte kweken. Met bonsai kun je eenvoudig tien tot twintig verschillende soorten op één vierkante meter in stand houden. Simpelweg door ze zo klein mogelijk te houden. Niet langer kiezen voor één soort, omdat je beperkte ruimte hebt om een moederplant te kweken. Nee, gerust 10 tot 20 verschillende moederplanten onderhouden op dezelfde vierkante meter, maar hoe doe je dat precies?

 

Basis van een bonsai kweken

Belangrijk als je bonsai wiet wilt gaan kweken, is dat je de potten goed voorbereid. Je zult ze namelijk moeten trainen, leiden, om ze klein te houden. Begin allereerst met niet al te grote potten, 0,5 tot 2 liter is groot genoeg voor een perfecte wiet bonsai. Kies voor een rijk bemest substraat, omdat je geen last wilt hebben van ophoping van zouten in de aarde. Dit is de voornaamste reden dat veel cannabis bonsais in de eerste maanden sneuvelen. Met deze wetenschap kun je je potten voorbereiden en enkele gaten maken aan de bovenkant waar je touw doorheen kunt knopen.

Je doet er ook goed aan om alvast een houten (bamboe) stok in de pot te plaatsen. De eerste stap van het opkweken van een bonsai is namelijk gelijk aan ScroG en LST, het begint met het trainen van je wietplant. Tijdens het trainen van een bonsai staat het je vrij om haar te leiden in welke richting je wilt. Zo kun je naar smaak meer horizontaal kweken door de vertakkingen strakker vast te knopen, of juist iets losser waardoor ze meer verticaal zullen groeien.

Snoeien, snoeien en... snoeien

De belangrijkste stap in de basis van een wiet bonsai kweken is snoeien, snoeien en nog eens snoeien. Door te snoeien zorg je ervoor dat ze zich niet kan ontwikkelen tot volwaardige plant. Je wilt natuurlijk haar bonsai uiterlijk behouden en ook de ventilatie komt het ten goede om een kleine plant goed te snoeien. Een veelgemaakte fout is overgaan tot het snoeien van de hoofd takken, die vanaf de stam groeien. Dit kan desastreus aflopen bij een wiet bonsai, beperk jezelf daarom tot het dieven, wegknippen van overbodige vertakkingen.

De belangrijkste stap in de basis van een wiet bonsai kweken is snoeien.
Een wiet bonsai snoeien.
Een wiet bonsai kweken.
Een wiet bonsai kweken eist veel geduld.

 

Levensduur wiet bonsai

Hoe lang een wiet bonsai meegaat is nogal eens een punt van discussie. In de regel, als ze oneindig in de groeifase wordt gehouden, kan een wiet bonsai ook oneindig lang meegaan. De meeste kwekers zullen echter na verloop van de jaren toch wat achteruitgang zien in de productie van nieuwe vertakkingen en vervangen om deze reden dan ook hun bonsai planten. Bij een indica zal dit na ongeveer 3 jaar zijn, terwijl sativa’s het doorgaans wel 5-6 jaar volhouden. Zonder merkbaar achteruit te gaan! En dat is best knap voor een normaal één-jarige plant!

 

Welke wietsoorten

De ene wietsoort is de andere niet, dat weten we allemaal inmiddels. Dit geldt echter ook voor wietsoorten die specifiek geschikt zijn om als bonsai te kweken. De ene wietsoort is daar simpelweg meer geschikt voor dan de ander. Wil je zelf een creatieve bonsai kweken? Bij wietzaadjes.nl lichten we enkele wietsoorten waar je uitstekend mee uit de voeten kan voor je uit.

Neville’s Haze – Green House Seeds

Neville’s Haze van Green House Seeds.

Green House riep met Neville’s Haze één van de lekkerste Haze-soorten in het leven. Nevil Schoenmakers was een oprichter van Green House Seeds, samen met Arjan Roskam. In 2019 is Nevil helaas overleden, maar zijn heerlijke cannabis genetica is nog steeds onder ons. Door haar exorbitante groei is ze bij uitstek geschikt voor ScroG/LST en je kunt er ook prachtige wiet bonsai van kweken.

Bekijk deze zaden

 

Lemon Cream Kush – Spliff Seeds

Lemon Cream Kush van Spliff Seeds

Naast haar verbluffende smaak en effect, ze brengt een stimulerend effect in het hoofd en een (licht) lichamelijk effect teweeg, wordt ze ook regelmatig als medicinale cannabis gekweekt. Haar naam verklapt haar zure, romige smaak al aangevuld met kruidige Kush tonen. Medicinaal gezien zul je vooral baat bij haar hebben als bestrijding tegen (spier)pijn.

Bekijk deze zaden

 

 

El Patron – Royal Queen Seeds

El Patron van Royal Queen Seeds.

El Patron heeft een kersverse Highlife Cup in haar zak, in 2019 won ze er één! Royal Queen Seeds haalde hiervoor Amnesia Mac Ganja (AMG) en Shiva uit de kast. In de regel wordt al aangeraden om LST of ScroG toe te passen, om haar een beetje in toom te houden qua formaat. Ideaal om dit om te zetten in een bonsai en zo een bazige bonsai te kweken!

Bekijk deze zaden

 

Gorilla Glue – Huismerk Wietzaadjes.nl

Gorilla Glue van het Huismerk van Wietzaadjes.nl

Gorilla Glue is één van de sterkste wietsoorten van dit moment. Door haar sublieme hars productie zal ze gaandeweg de bloei schitteren van de trichomen. Dit contrast is nog mooier wanneer je haar als bonsai wietplant kweekt. Haar toppen veranderen dan in glimmende diamanten en je zult je geregeld afvragen of je een wiet bonsai of een diamant bonsai hebt staan. Uiteraard ook perfect om in de groei te houden en als moederplant te gebruiken voor nog meer succesvolle kweken.

Bekijk deze zaden

 

 

Reacties
iDealAchteraf betalenKBCBancontact Mister CashSofort BankingGiropayEPSBank transferPostNL

Toegevoegd aan je winkelmandje